1
2
3
4
5
6
7
8
9
X
Balad petrol sahası Haziran sonunda IŞİD'in eline geçti. IŞİD ele geçirmeden önce günlük petrol üretimi yaklaşık 20 bin varildi. Irak ordusu, 28 Eylül'den beri bölgeyi geri almak için saldırılarını sıklaştırdı.
Tikrit'in doğusunda kalan ve 25 Haziran'da IŞİD'in ele geçirdiği Acil petrol sahası. IŞİD girene kadar günlük 28 bin bin varil petrol çıkarılıyordu. Kaçak petrolün büyük bölümü bu sahadan gönderiliyor. Hava operasyonu başlamadan önce IŞİD günde 120 tankere 20 bin varil petrol yüklüyordu. Operasyonların başlamasıyla birlikte tanker sayısı 10'a günlük petrol yüklemesi de 2000 varile düştü
Hemrin petrol sahası Haziran sonlarında IŞİD'in kontrolüne girdi. 90'lardan beri üretimin olmadığı sahayı geliştirme çalışmaları 2011'de yeniden başladı. IŞİD'in Acil ve Hemrin sahalarında günlük toplam 50 bin varil üretim kapasitesi var. Acil ve Hemrin'in 2 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.
Suriye sınırındaki Anbar eyaletinin kuzeyindeki Akkas doğalgaz ve petrol sahası. Bu bölge IŞİD'in 2006'dan beri etkili olduğu bir bölge olduğu için petrol sahasında düzenli bir çalışma ve üretim zaten yoktu. Daha önce Güney Koreli KOGAS'ın işlettiği doğalgaz sahasında hedef 2015'te günlük 400 milyon metreküp doğalgaz üretimine ulaşmaktı ancak proje güvenlik nedeniyle durdu. Aslında çok büyük bir doğalgaz yatağı olan bölgede IŞİD'in küçük oranlarda petrol ürettiği ve sattığı tahmin ediliyor.
Musul ve Kerkük arasında kalan Kayara petrol sahası. Petrol rezervi tahmini 800 milyon varil. Haziran ayının ortasında IŞİD'in eline geçti. IŞİD'in eline geçmeden önce günde 7 bin varil petrol çıkıyordu.
Kayara petrol sahası yakınlarındaki Necme petrol sahası. Necme ve Kayara sahasında toplam rezerv 1.7 milyar varil olarak tahmin ediliyor. Angola devlet şirketi Sonangol, bu iki sahada arama geliştirme faaliyeti yürütüyordu ancak Şubat ayında güvenlik gerekçesiyle bölgeden çekildi. Şirketin üretim hedefi ise günlük 200 bin varildi. IŞİD mensupları bu bölgeden varil başına 25 dolara petrol satışı gerçekleştiriyor.
IŞİD Deyr Ez Zor'daki Meyadin petrol ve doğalgaz sahasının olduğu bölgeyi 2 Temmuz'da Nusra Cephesi'nden aldı. Buradaki en büyük petrol alanı Ömer petrol sahası. Burada bir de doğalgaz santrali var. Hepsi IŞİD'in elinde ve işlemeye devam ediyor. Ömer petrol sahası ilk olarak 23 Kasım'da Nusra Cephesitarafından ele geçirilmişti. Suriye'nin en büyük petrol sahası. Günlük üretim ayaklanma öncesi 30 bin varildi. Nusra cephesi günlük 10 binvaril petrol çıkarıyordu. IŞİD'in çıkardığı petrol miktarı net olarak bilinmiyor. Meyadin'deki bir diğer petrol sahası olan Tayem ise Deyr Ez Zor'un güneyinde kalıyor. Kapasitesi tahmini 1 milyar varil. Aralık 2013'te Nusra'nın eline geçen saha, 14 Temmuz 2014'te IŞİDkontrolüne geçti. Günlük kapasitesi 20 bin varildi. BP Dünya Enerji istatistiklerine göre Suriye'de kanıtlanmış 2.5 milyar varil petrol rezervi var. 2011 yılında başlayan ayaklanmaya kadar günde 385 bin varil petrol üretimi yapılıyordu. Bunun %60'ı Deyr Ez Zor'daydı. Şu an bu sahaların hepsi IŞİD'in elinde.
Haseki, ayaklanma öncesi Suriye'nin petrol üretiminin yaklaşık %40'ını kapsıyordu. Bunun önemli bir kısmı, şu an PYD'nin elinde olan kuzey batı bölgesinde. IŞİD'in elinde olan kısımda ise, Şaddadi, Cibisa ve Cubeyde petrol sahaları var.
Mart 2013'te çok büyük bir kısmı Ahrar-ı Şam, Tevhid Tugayları ve Nusra Cephesi'nin eline geçti. Ocak 2014'te IŞİD Rakka'yı ele geçirdi, diğer gruplar çekildi. En büyük petrol sahası Rassafa. Diğerleri küçük kuyular, Rakka'dan çıkarılan petrolün günlük 7 binvaril civarında olduğu tahmin ediliyor.